Pasaules virtuve latviskās garšās – rikotas tarte ar tomātiem

Galvenā   >   Blogs   >   Pasaules virtuve latviskās garšās – rikotas tarte ar tomātiem

Pasaules virtuve latviskās garšās – rikotas tarte ar tomātiem

Ja nevarat izlemt, vai gatavot ko latvisku vai gribētos tuviniekus pārsteigt ar kādu eksotiskāku ēdienu, nebaidieties eksperimentēt un veidot brīnišķīgas pasaules ēdienu variācijas no latviskiem produktiem! Šoreiz iedrošināsim jūs ar ēdienu, kura nosaukums ir gana smalks – rikotas tarte ar tomātiem, tomēr nebūt ne sarežģīts, – pat, ja visu gatavojam paši.

Tarte - angļu valodā "tart", franču – "tarte", latīņu – "tarta" ir kūka, kuru pagatavo no sāļas vai saldas smilšu mīklas. Šī sastāvdaļa kārtīgai saimniecei lielas pūles nesagādās. Savukārt rikota jeb ricotta ir svaigais siers, ko tā dzimtenē Itālijā gatavo no piena sūkalām. Pēc struktūras tā ir līdzīga biezpienam, tomēr treknāka un krēmīgāka, vairāk atgādinot krēmsieru. Rikotu, iespējams, daudzi nekad nav gatavojuši, taču tas ir vienkārši!

Mājās gatavota rikota

Katliņā ielej 1,5 l piena un 500 ml saldā krējuma, pieber tējkaroti sāls. Visu ātri uzvāra uz lielas uguns, tad liesmu samazina, pievieno četras ēdamkarotes citrona sulas un vāra vēl trīs minūtes. Procesa laikā tikai nedaudz apmaisa un ļauj pienam sarauties biezpienveidīgās pārslās. Padzisušu masu liek sietā ar marli un notecina sūkalas, ļaujot atdzist vēl stundu, tad liek ledusskapī.

Mīklas pamatne

250 g miltu sajauc ar pustējkaroti sāls un maisot pakāpeniski pievieno paciņu sviesta, līdz masa kļūst putraimveidīga. Tad pievieno aptuveni 50 ml auksta ūdens, ar rokām samīca viendabīgu mīklu un liek uz vairākām stundām ledusskapī, lai sastingst.

Cieto mīklu nedaudz samīca un vairākkārtīgi izrullē no abām pusēm, līdz tā ir aptuveni 6 mm bieza, un liek apaļā cepamajā formā tā, lai tās malas būtu vismaz centimetrus virs formas malas. Augšējo malu apgriež, lai forma būtu vienmērīga, uz mīklas klāj cepampapīru, virs kura uzliek karstumizturīgu slogu, lai cepšanas laikā mīkla neuzpūstos (noderēs gan smaga panna, gan pupas – viss atkarīgs no cepēja radošuma). Pamatni cep 180°C temperatūrā, līdz tās malas paliek viegli brūnganas, tad izņem no krāsns un ļauj nedaudz neatdzist. Krāsni neizslēdziet – tā vēl būs vajadzīga!

Kūkas pildījums

Pagatavoto rikotu sajauc ar sauju rīvēta cietā siera un sauju sasmalcināta bazilika. Atkarībā no sieru sāļuma, ja nepieciešams, pievieno arī nedaudz sāls. Gatavo masu ieklāj kūkas pamatnē, izlīdzina un pa virsu tai iespiež uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus (ar griezuma vietu uz augšu) vai pabiezās šķēlēs sagrieztus lielākus tomātus. Visu pārkaisa ar sāli un pipariem un liek atpakaļ krāsnī cepties, līdz tomāti sāk suloties un mīklas maliņas paliek brūnas. Gatavo kūku izņem no krāsns, bet atstāj pamatnē, līdz tā padzisusi, lai tā neizjuktu izņemšanas laikā.

Kūkas dekorēšana

Divus lielus sarkanos sīpolus sagriež šķēlēs, ieber katliņā, pievieno ēdamkaroti sviesta un sautē, līdz sīpoli paliek caurspīdīgi. Tad pievieno šķipsniņu sāls un svaigi maltus piparus un turpina sautēt, kamēr šķidrums paliek brūngans, pievieno aptuveni 70 g balsamico etiķa un sautē, līdz liekais šķidrums novārījies. Ja sīpoli nav ļoti gatavi un pietiekami saldi, saldumam pievieno arī nedaudz cukura.

Padzisušo tarti izņem no veidnes un dekorē ar karamelizētajiem sīpoliem un svaigiem garšaugiem pēc saviem ieskatiem.

Labu apetīti!

Esam pieejami

Saziņai

Bukultu iela 11, Rīga

Adrese

Bukultu iela 11, Rīga

+371 67788299

Telefona nr.

+371 67788299

Top